επιστροφή

 

Αφιέρωμα στο Νίκο Μπακόλα (1927-1999)

Δέκα χρόνια από τον θάνατό του

 

 

Περιοδικό  ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ 

τεύχος 1823, Ιούνιος 2009
 


 
 

 

 

  ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ - Κατοχή και "μεγάλο" θέατρο (Θεατρικές μνήμες και εμπειρίες)
     

 

 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ - Απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο

     

.htm

  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - Ο Νίκος Μπακόλας και το ιστορικό μυθιστόρημα μια ασύμπτωτη σχέση ή μιά λοξή επαφή;
     

 

  Γ. Δ. ΠΑΓΑΝΟΣ - Ο Νίκος Μπακόλας και η μικρή φόρμα.
     

 

 

ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΑΣ - Η ποίηση της περιγραφής.

     
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΟΡΗΣ - Νίκος Μπακόλας - Ντίνος Χριστιανόπουλος
     

.htm

  ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΑΤΟΥ - "Έζησε για να εμπνέει τους ανθρώπους"

.htm

  ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ - Νίκος Μπακόλας: μια προσωπική μαρτυρία για τον άνθρωπο και φίλο
    Β. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ - Π. Σ. ΠΙΣΤΑΣ - Εργογραφικά
  

   

 

Μνήμη Νίκου Μπακόλα

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πήραμε στα χέρια μας το τεύχος του Ιουνίου του περιοδικού “Νέα Εστία”. Στις σελίδες της αξιόλογης αυτής περιοδικής έκδοσης φιλοξενείται ένα εκτενές και σημαντικό αφιέρωμα στον λογοτέχνη Νίκο Μπακόλα (1927-1999).

 
Το Νοέμβριο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατο του θεσσαλονικιού ανθρώπου των γραμμάτων Νίκου Μπακόλα. Ο βραβευμένος συγγραφέας, εκτός από τη θητεία του στη λογοτεχνία, υπηρέτησε και τη δημοσιογραφία και το θέατρο της πόλης. Ιδιαίτερα γόνιμο υπήρξε το πέρασμά του από τις σελίδες της εφημερίδας “Μακεδονίας”, ενός από τα έντυπα της πόλης στα οποία εργάστηκε. Η θεατρική κριτική, την οποία ο Νίκος Μπακόλας υπηρέτησε μέσω του Τύπου της πόλης, τον έφερε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αρχικά ως πρόεδρο της καλλιτεχνικής επιτροπής, αργότερα ως διευθυντή δραματολογίου και τέλος ως καλλιτεχνικό διευθυντή της κρατικής σκηνής της πόλης.
Ο Νίκος Μπακόλας πολιτεύτηκε σε όλους τους χώρους από τους οποίους πέρασε με ιδιαίτερη σεμνότητα και αξιοπρέπεια. Τρανή απόδειξη της παραπάνω διαπίστωσης αλλά και της μεγαλοσύνης του ανδρός ήταν η δήλωσή του: “Η Θεσσαλονίκη έχει μόνον έναν συγγραφέα, τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη”.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Το επετειακό αφιέρωμα της “Νέας Εστίας” του Ιουνίου επιμελήθηκαν η Βενετία Αποστολίδου και ο Παναγιώτης Πίστας. Αποτελεί πραγματικά μια ξεχωριστή ευκαιρία να θυμηθούμε ξανά τον άνθρωπο και να εμβαθύνουμε στο έργο του ξεχωριστού αυτού θεσσαλονικιού λογοτέχνη. Παράλληλα αποτελεί μια μοναδική αφορμή, για να επιστρέψουμε στα μυθιστορήματα και στα διηγήματα που έγραψε, τα οποία περικλείουν το σημαντικότερο κομμάτι από τον πνευματικό του μόχθο και τη διαδρομή του στα ελληνικά γράμματα. Για όλους εμάς τα έργα του Νίκου Μπακόλα αποτελούν ξεχωριστή κληρονομιά, που δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφήνουμε ανεκμετάλλευτη. Για το λόγο αυτό η διεύθυνση της “Νέας Εστίας” και οι δύο επιμελητές του αφιερώματος, καλοί γνώστες του έργου του θεσσαλονικιού συγγραφέα, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.
Όμως το αφιέρωμα αυτό θέτει και τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης ενώπιον των ευθυνών τους όσον αφορά την απόδοση των απαιτούμενων τιμών, έστω επετειακών, στον αξιόλογο αυτό πνευματικό άνθρωπο της πόλης. Άλλωστε, ο Νίκος Μπακόλας τιμήθηκε δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος...  Όσο μας αφορά, από τις αρχές της χρονιάς είχαμε επισημάνει τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από το θάνατο του διακεκριμένου λογοτέχνη. Δυστυχώς, παρόλο που έχουν περάσει οκτώ μήνες και υπήρξαν μέχρι τούδε διάφορες σημαντικές ευκαιρίες για την απόδοση της πρέπουσας τιμής, οι άνθρωποι της πόλης έδειξαν για μια ακόμη φορά παντελή έλλειψη αντανακλαστικών. Προφανώς προηγείται η ευαισθησία και η γνώση της ιστορίας και των πνευματικών πεπραγμένων της πόλης, έστω των νεότερων, αν και, όπως έχει φανεί και σε άλλες πρόσφατες περιπτώσεις, η γνώση, η μνήμη και η ευαισθησία στην πόλη αυτή αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία. Ελπίζουμε πως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, ο οποίος πέρα από το θέατρο αποδεδειγμένα αγαπά και τη λογοτεχνία, θα μπορέσει να προγραμματίσει μια εκδήλωση προς τιμήν του ανθρώπου που υπηρέτησε την τέχνη και μέσα από το θέατρο.

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ
Το αφιέρωμα της “Νέας Εστίας” αρχίζει με προλογικό σημείωμα των επιμελητών της έκδοσης για ένα ανέκδοτο κείμενο του Νίκου Μπακόλα που ακολουθεί, ένα απόσπασμα από την πρώτη γραφή ενός βιβλίου του για τη σχέση του με το θέατρο. Φέρει τον τίτλο “Κατοχή και ‘μεγάλο’ θέατρο (θεατρικές μνήμες και εμπειρίες)”. Ως “μη συμβατικό βιογραφικό”, όπως το χαρακτηρίζουν οι επιμελητές, παρατίθενται επιλεγμένες απαντήσεις που έδωσε ο θεσσαλονικιός συγγραφέας σε ερωτηματολόγιο που του τέθηκε κατά την έκδοση της ανθολογίας “Η μεταπολεμική πεζογραφία” των εκδόσεων Σοκόλη. Από τα κείμενα που απαρτίζουν το αφιέρωμα, τα οποία υπογράφουν κριτικοί και λογοτέχνες, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου υπογράφει το κείμενο “Ο Νίκος Μπακόλας και το ιστορικό μυθιστόρημα: Μια ασύμπτωτη σχέση ή μια λοξή επαφή;”, ο Γ.Δ. Παγανός τιτλοφορεί το δικό του “Ο Νίκος Μπακόλας και η μικρή φόρμα: Το ταξίδι που πληγώνει και άλλα διηγήματα”, ο Τάσος Καλούτσας γράφει για την “Ποίηση της περιγραφής (σχόλια στην αφηγηματική γλώσσα του Νίκου Μπακόλα)”, ο Δημήτρης Κοκόρης σχολιάζει τις “Εκατέρωθεν κριτικές ισχυρών λογοτεχνικών προσωπικοτήτων: Νίκος Μπακόλας, Ντίνος Χριστιανόπουλος”, η Μαρία Καρδάτου γράφει πως “Έζησε, για να εμπνέει τους ανθρώπους”, η Μαρία Καραγιάννη διασώζει “Νίκος Μπακόλας: Μια προσωπική μαρτυρία για τον άνθρωπο και τον φίλο” και τέλος οι επιμελητές της έκδοσης Βενετία Αποστολίδου και Παναγιώτης Σ. Πίστας δίνουν τα “Εργογραφικά” του Νίκου Μπακόλα.
Η ύλη του τεύχους συμπληρώνεται με πολλές άλλες ενδιαφέρουσες συνεργασίες, καθώς και τις μόνιμες σελίδες του περιοδικού. 

Βιβλίο,
Εφημερίδα Μακεδονία, 09 Αυγ 2009

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα

 

c21pm0h9yc