επιστροφή

 
Εργογραφία
 

taksidi.jpg (18299 bytes)

              Το ταξίδι που πληγώνει και άλλα διηγήματα

ΥΓ.: Να μην το ξεχάσω: μη χάσετε τον τόμο με τα «μεταθανάτια» διηγήματα του Νίκου Μπακόλα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Κέδρος, με τίτλο «Το ταξίδι που πληγώνει». Θα βρείτε μέσα ένα κείμενο (αφήγημα το λέει ο συγγραφέας του), που θα το έλεγα: μικρό αριστούργημα. Η επιγραφή του: «Στις αυλές της θάλασσας». Ο τόπος του: η παράλια Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος του: τα τραυματικά παιδικά χρόνια μας, της γενιάς και της τάξης μου εννοώ· που ο Μπακόλας τα αποτυπώνει στο πληγωμένο πετσί του. Δεν έχω διαβάσει καλύτερο κείμενο για τη γενέθλια πόλη.   Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ | Επεα πτερόεντα | ΤΟ ΒΗΜΑ| 11 Φεβ. 2001

 Κέδρος 2000               ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

grafes2.jpg (18299 bytes)

                Χρονιές Άγιες και άγριες  - Τα πρώτα πεζά

Ποιό είναι το νεανικό συγγραφικό πρόσωπο των ώριμων πια και καταξιωμένων φωνών της ελληνικής λογοτεχνίας; Οι γραφές της αθωότητας είναι μία σπάνια και συλλεκτική σειρά που ρίχνει φως στα νεανικά γραπτά 15 Ελλήνων συγγραφέων, είτε είχαν ξεχαστεί σε κάποια συρτάρια, είτε είχαν δημοσιευτεί σε παλιά και δυσεύρετα πια περιοδικά.
                                  

                             
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ελληνικά Γράμματα 1999

Μπέσα για μπέσα  ή ο άλλος Φώτης

0 Νίκος Μπακόλας περιπλανιέται τη φορά αυτή στο χώρο του ληστρικού μυθιστορήματος, της λαϊκής περιπέτειας σε δάση και σπηλιές, της παλιάς φυλλάδας, των οιωνοσκοπήσεων και των ονείρων, άγριων και άγιων χρόνων, χωρίς να ξεχνά την πραγματικότητα, την Ιστορία - και τις ιστορίες του έρωτα και του θανάτου - περιπλανώμενος, χέρι χέρι με έναν ακόμη καταδικασμένο ήρωά του, Αϊ-Γιώργη μαζί και κολασμένον, ανάμεσα σε οσμές και βοές αίματος, καμένων ελπίδων και καταπατημένων φιλότιμων.
                               
                              
  1999 Βραβείο διηγήματος "BALKANIKA  '99"

Κέδρος 1998               ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

                     Η ατέλειωτη γραφή του αίματος

Είναι μια γραφή, η τελευταία ίσως, του Νίκου Μπακόλα, όπου ο μύθος κι η αλήθεια, το πραγματικό και το φανταστικό (τώρα και το μεταφυσικό), το αρχέγονο και το νέο, το ιστορικό και το θρυλούμενο, δένονται σ' ένα μοιραίο δίχτυ, αξεδιάλυτο πολλές φορές, ραντισμένο με μαγείες και άλλα τέτοια θελκτικά μυστήρια.

A' Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1997

Υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας 1997

 Κέδρος1996              ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

                Το ταξίδι που πληγώνει

Τα «Ταξίδια» που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό αποτελούν μία ενότητα κειμένων που δημιουργήθηκε σιγά-σιγά και που τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι καταγραφή της ανάμνησης πραγματικών ταξιδιών, με βιωματικά στοιχεία τραυματικά, παρμένα από διάφορες εποχές. Γράφτηκαν από το 1987 ως το 1993.  Δίνονται όμως εδώ όχι με τη σειρά της γραφής τους, αλλά με τη σειρά ηλικίας του αφηγητή.


Χειρόγραφα 1995

 

                                                  Η Κεφαλή

Χρειάζεται ή εφηβική αθωότητα, ή εμπειρία αλλά και ή δολιότητα ενός μεσήλικα συγγραφέα για να χωρέσει σ' ένα και το αυτό βιβλίο εκείνους πού έγραψαν ιστορία κι όσους συγγράφουν ιστορίες, έτσι ώστε το έργο του ν' αποπνέει τελικά το ευφρόσυνο αεράκι του αείποτε ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

                                  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κέδρος 1994


Καταπάτηση

Η τραγωδία των νεοτέρων κλώνων

Με την "Καταπάτηση" ολοκληρώνεται μια σειρά πεζογραφημάτων του Νίκου Μπακόλα ("Μυθολογία", "Κήπος των πριγκίπων", "Ή μεγάλη πλατεία") πού παρουσιάζουν τη ζωή και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της ενδοχώρας της στην εκατονταετία 1880-1980, κι ακόμη σφραγίζεται με το μυθιστόρημα αυτό μία εποχή πού έχει φτάσει πια στο τέρμα της, με την έννοια ότι γεννιέται πια ένας κόσμος αλλιώτικος, όπου ή καταπάτηση της γης και, κατ' επέκταση, ή καταπάτηση των πάντων (αυτό κυρίως)  αποτελεί μια ορατή πραγματικότητα.

Κέδρος 1990               ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μεγάλη πλατεία
Ιστορία των μέσων και νέων χρόνων

Δοσμένη, σε τρία επίπεδα γραφής, που το καθένα αποτελεί και μία ξεχωριστή διάσταση όσον αφορά το μυθιστορηματικό, το βιωματικό ή, το ιστορικό στοιχείο, "H μεγάλη πλατεία" τού Νίκου Μπακόλα συνεχίζει και προωθεί την παράδοση της νεωτερικής γραφής πού ιδιαίτερα καλλιεργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μισόν αιώνα και παραπάνω πια. Είναι η συνέχεια του οικογενειακού 'έπους' που θα συνεχιστεί. 

                         A' Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1988

 Κέδρος 1987            ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


        Επανέκδοση   




              Κέδρος 2014   

 
Μυθολογία

" ... Με την 'Μυθολογία' ο Νίκος Μπακόλας συνδέει τα πρόσωπα του 'Κήπου των πριγκίπων' με τους γεννήτορές των.  Είναι η απαρχή ενός οικογενειακού 'έπους' που περιμένει τη συνέχειά του...."      Αλέξης Ζήρας

                               Βραβείο 'Πλωτίνου' του περιοδικού 'Τομές" 1978

 Εξάντας 1977                ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

     Επανεκδόσεις

   Ιδιοις Αναλώμασιν 
   1986

                      &

                    Παρατηρητής
                                1989

Ύπνοs θάνατοs

Με τον "Ύπνο Θάνατο" η συνειρμική γραφή φτάνει σ' ένα προχωρημένο - για την ελληνική πεζογραφία - σημείο, καθώς η εναλλαγή ονείρου και πραγματικότητας - και  ο αισθητικός προβληματισμός πάνω στην εναλλαγή αυτή -,  προσπαθεί να διερευνήσει και να εκφράσει τον σύγχρονο ψυχισμό του αφηγητή.


Ιδίοις Αναλώμασιν 1974


        Επανέκδοση   




              Κέδρος 1984   


                                                 Εμβατήρια

Οι τρεις ιστορίες, με μιαν αφήγηση συνειρμική και ελλειπτική, μιλούν η πρώτη για την ερωτική περιπέτεια ενός ρωμιού και μιας εβραιοπούλας, η δεύτερη για ένα κατά τύχη έγκλημα, η τρίτη για μια σχέση εξετάζοντος και εξεταζόμενου, ανακριτή και ανακρινόμενου. Και στα τρία. «Εμβατήρια» τα στοιχεία του έρωτα, της καταδίωξης, της φυγής (σε διάφορες μορφές) είναι έντονα.
 


Ιδίοις Αναλώμασιν 1972


       Επανέκδοση   




              Κέδρος 1984   

Κήπος των πριγκίπων

Στο βιβλίο αυτό στοχεύοντας στην αξιοποίηση του στοιχείου της διαχρονικότητας της σύγκρουσης Αγαμέμνονα-Κλυταιμνήστρας (αρσενικού-θηλυκού) μέσα και έξω από την οικογένεια, ο συγγραφέας διερευνά και παρουσιάζει το πυκνό δίχτυ των ενδο-οικογενειακών ερωτικών δεσμών που οδηγούν σε αιματηρές καταλήξεις.


 Γκόνη 1966                   ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 Επανεκδόσεις

  ΑΣΕ 1981
 

&


Παρατηρητής 1989  .


Μην κλαις αγαπημένη

Μέσα από τη σύντομη ερωτική ιστορία μιας κοπέλας του καμπαρέ και ενός νέγρου ναυτικού που έχει μπλέξει με τον υπόκοσμο, ο συγγραφέας περιγράφει την αποτυχημένη  απόπειρα δύο ανθρώπων να ξεφύγουν από τον αδιέξοδο κόσμο στον οποίο 'εκόντες-άκοντες' ανήκουν.  Υπόθεση και αφήγηση έχουν ίσως τις καταβολές τους στο αμερικανικό μυθιστόρημα και στο φιλμ νουάρ, δύο 'είδη' που αγαπούσε ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας.

                                                                                                          
Ιδίοις Αναλώμασιν  1958


   
 Επανέκδοση   

 

Ελληνικά Γράμματα    
2000  .

 

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα