επιστροφή


Νίκος Μπακόλας - συγγραφέας  

 

Ο Νίκος Μπακόλας συνομιλεί με τον Αργύρη Παυλιώτη και Στέφανο Μπαλλή για το έργο του.  Θεσσαλονίκη 1997.  Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται "Νίκος Μπακόλας - συγγραφέας" και είναι γυρισμένο σε δύο μέρη.
Αποσπάσματα:    
Μέρος Α.  Τμήμα 1
Αναφέρεται σε μία πραγματική ιστορία που ο μυθιστοριογράφος Μπακόλας περιγράφει στο βιβλίο του ‘Η ατέλειωτη γραφή του αίματος’ και στην πρώτη του δουλειά στο εργαστήριο Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι το ’55-’56.  Παράλληλα είχε αρχίσει και τη δουλειά με τις εφημερίδες.
 

Μέρος Α.  Τμήμα 2
Το ξεκίνημα του στις εφημερίδες και τα πρώτα του βήματα στη λογοτεχνία με την νουβέλα ΄Παραλαγή στο πένθιμο εμβατήριο’ και τα κείμενά του στα ‘Φοιτητικά γράμματα’.  Θυμάται τα πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το θριαμβευτικό του ξεκίνημα με την μεγάλη προσέλευση του κόσμου.
 

Μέρος Α.  Τμήμα 3
Ο Νίκος Μπακόλας αναφέρεται στο χρονικό των βιβλίων του από το ‘Μην κλαις αγαπημένη’ μέχρι το ‘Η ατέλειωτη γραφή του αίματος’.
« Δεν γράφω ιστορικά μυθιστορήματα.  Στα βιβλία μου οι πρωταγωνιστές είναι τα άγνωστα πρόσωπα. Είναι αυτοί που γίνονται τα λάδι που γυρνά τον τροχό της ιστορίας.  Οι επώνυμοι (τα ιστορικά πρόσωπα που αναφέρονται στα βιβλία μου) είναι οι κομπάρσοι.»
 

Μέρος Α.  Τμήμα 4
«Στην ‘Μεγάλη πλατεία’ είπα τα πράγματα όπως ακριβώς τα έζησα με αποτέλεσμα το βιβλίο μου να γίνει δυσάρεστο για κάποιους.  Εγώ αισθάνθηκα ότι έπρεπε να τα πω.»
«Με το ‘
Η ατέλειωτη γραφή του αίματος’, ήθελα να γράψω ένα βιβλίο αλλά παλαιά. Ένα μυθιστόρημα όπως γράφονταν αλλά παλαιότερα.  Νάχει το θρύλο, το περίεργο, το μη πιθανό»
Αναφέρεται στο Νίκο Μπακόλα ως οικογενειάρχη, στη σχέση του με τα παιδιά και τα εγγόνια του.
 

 

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα