επιστροφή


ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.   ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

 

Μαρτυρίες για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Γερμανικό στρατό τον Οκτώβριο του 1944
Από το αρχείο της ΕΡΤ.  Προβλήθηκε από την   ET-1 το 1992.

Ολόκληρο το πρόγραμμα - 45 λεπτά

 

Αποσπάσματα από το πρόγραμμα    
Ο Νίκος Μπακόλας (συγγραφέας) αποτυπώνει την εικόνα της γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη και τη συγκρίνει με την κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  

Ο αφηγητής αναφέρεται στην παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941.  Ο Νίκος Μπακόλας περιγράφει τη δραματική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκη.  

Πλάνα από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Παράθεση της επιστολής της 20ής Οκτωβρίου του 1944 του  Γερμανού αξιωματικού ΣΤΡΑΚ, της οποίας το περιεχόμενο ήταν αρνητικό για την παράδοση της πόλης. Ο Δ. Κίππης μιλάει για την αντίδρασή τους, όταν έλαβαν την επιστολή. Ο αφηγητής αναφέρεται στη δράση των Γερμανών μετά την 20ή Οκτωβρίου και ο Νίκος Μπακόλας μιλάει για την τοποθέτηση εκρηκτικών από τους Γερμανούς στο εργοστάσιο Ηλεκτροφωτισμού και για το κλίμα που επικρατούσε παραμονές της απελευθέρωσης.  

Ο Νίκος Μπακόλας περιγράφει τις αναμνήσεις του από την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.  

Ο αφηγητής αναφέρεται στον αγγλικό στρατό. Ο Νίκος Μπακόλας αναφέρεται στον ερχομό των Άγγλων στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, κάνει λόγο για τις εξελίξεις στην Αθήνα μετά το κίνημα των Δεκεμβριανών.  

Αναφορά του αφηγητή στην κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη μετά την απελευθέρωση. Ο Γ. Διαμαντόπουλος αναφέρεται στο ταξίδι που έκανε στην Αθήνα με σκοπό να ενημερώσει την κυβέρνηση Παπανδρέου για την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη. Πλάνα από τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα. Τέλος, ο Νίκος Μπακόλας με αφορμή την ερώτηση του δημοσιογράφου αναφέρεται στο γεγονός που του προκάλεσε τη μεγαλύτερη συγκίνηση την ημέρα της απελευθέρωσης.

 

 

 

sa4aad58u0