επιστροφή


ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 


 

Εκείνο που με εντυπωσίαζε πάντα αναφορικά με τον Νίκο Μπακόλα, που είχα την ευκαιρία να τον συναντώ σε χώρους κοινής δουλειάς, όπως οι εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά και στην ΕΡΤ 3, είναι η απόσταση που χωρίζει τη φυσιογνωμία αυτού του ιδιαίτερα σεμνού, εξαιρετικά ήπιου και χαμηλών τόνων ανθρώπου από την πληθωρική και πάλλουσα προσωπικότητα του συγγραφέα, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του. Φανταζόμουν συχνά ότι πίσω από την καθημερινή εικόνα του υπήρχε ένας ολόκληρος προσωπικός κόσμος, άγνωστος στους πολλούς, που δικαιολογούσε την έμπνευση του δημιουργού.

0 Νίκος Μπακόλας, ο βραβευμένος πια με πρώτο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος Θεσσαλονικιός συγγραφέας, εντάχθηκε στη σειρά με τις ραδιοφωνικές αυτοβιογραφίες του 9.58, του πολιτιστικού Β' Προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ 3, μόλις ο ίδιος αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση. Ανάμεσα στους Ντίνο Χριστιανόπουλο, Κώστα Λαχά, Κωστή Μοσκώφ και Πάνο Θεοδωρίδη.

Την πολύτιμη καταγραφή των εξομολογήσεων του έκανε με συνέπεια και επιμέλεια ο συνάδελφος Γιώργος Καλιεντζίδης, στον οποίο οφείλονται και όλες οι σχετικές ερωτήσεις.

 Η εκπομπή του Νίκου Μπακόλα με τίτλο `Ατελείωτη ιστορία" ηχογραφήθηκε στους ραδιοθαλάμους του 9.58 στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ 3 από τους τεχνικούς του και " βγήκε στον αέρα" είκοσι απογεύματα Παρασκευής από τις συχνότητες του 9.58 - τους 95,8 των FM και τους 1179 των μεσαίων κυμάτων - μέσα στο 1996. '0πως ήταν φυσικό πολύ γρήγορα το περιεχόμενό της εντάχθηκε στις εκδόσεις που ο 9.58 και η ΕΡΤ 3 - δια του Γενικού Διευθυντή της Μιχάλη Αλεξανδρίδη και του Διευθυντή Ραδιοφωνίας Νίκου Δημαρά - συναποφάσισαν με τον "Ιανό" και τον δραστήριο εκδότη του Νίκο Καρατζά. Για να δοθεί η δυνατότητα σ' ένα ευρύτερο κοινό αναγνωστών να προστεθεί στο γνωστό κοινό των ακροατών και όλοι μαζί να γίνουν αποδέκτες και κοινωνοί μιας σπάνιας προσωπικής κατάθεσης. Και παράλληλα να δοθεί η ευκαιρία στο δημιουργό να μιλήσει για πράγματα που συνήθως δεν χωρούν στα βιβλία και πολύ περισσότερο δεν χωρούν στα περιορισμένα όρια μίας οποιασδήποτε, έστω και εκτενούς, συνέντευξης.

Η προσεκτική απομαγνητοφώνηση του κειμένου έγινε από την Αναστασία Παπαΐωάννου. Ο ίδιος ο συγγραφέας, που ευγενικά και πρόθυμα μας έδωσε την άδεια για την έκδοση του βιβλίου, επέλεξε να διατηρηθεί στο κείμενο η μορφή της συνέντευξης και έκανε τις αναγκαίες διορθώσεις.

Οφείλω σε όλους θερμές ευχαριστίες. Χάρη σ' αυτούς o 9.58 είναι ο πρώτος και ο μόνος μέχρι στιγμής ραδιοφωνικός σταθμός που μετατρέποντας ερτζιανούς φθόγγους σε τυπογραφικά στοιχεία, προχώρησε στην υλοποίηση ενός εκδοτικού εγχειρήματος. Τα αποτελέσματά του βρίσκονται στα χέρια σας. Ελπίζω πως δικαιώνουν τη δουλειά μας, την προσπάθειάς μας και τον τίτλο ενός σταθμού αφιερωμένου στον Πολιτισμό.

Βάνα Χαραλαμπίδου
Διευθύντρια Προγράμματος 9.58
Σεπτέμβριος 1997

1997, εκδ. Ιανός / ΕΤ3
ISBN 960-7771-05-2

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα